Školní jídelna v září- rekapitulace
01.10.2023
Milí rodiče,
ráda bych se ohlédla a zrekapitulovala první měsíc letošního školního roku v naši školní jídelně v MŠ Wolkerova.
- Snažíme se o pestrost pečiva - žitné, grahamové, sójové, vícezrnné, s kurkumou, podmáslové i klasické bílé.
- Do jídelníčku trvale řadíme čerstvé ovoce a zeleninu, a také se snažíme v sezónu zachovat 1-2x do týdne čerstvé zeleninové saláty.
- V rámci přesnídávek přinášíme různé rybičkové pomazánky - sardinkovou, makrelovou, tuňákovou i třeba z tresčích jater. Dále nenásilnou formou zkoušíme i luštěninové pomazánky - cizrnovou, fazolovou, atd.
- Kromě pestrosti pečiva klademe důraz i na pestrost masa - kuřecí, krůtí, dančí, hovězí, králičí i libové vepřové maso.
- Jednou za 14 dní je pro děti na přesnídávku připravována obilninová kaše. V září to byla rýžová kaše s jogurtem a probiotiky a špaldová kaše s ovocem.
- V rámci zkoušení novým zajímavých potravin byly k mléku nabídnuty amarantové polštářky s hořkou čokoládou.
- Děti se mohly dále setkat i s avokádem, kurkumou, lahůdkovým droždím, rukolou, ovesnými vločkami, červenou řepou v pomazánkách, ajvarem nebo bulgurem jako přílohou.
Stravování ve školní jídelně je pro děti velké plus. Setkávají se zde s velkým množstvím potravin i pokrmů, které doma běžně nejí, nebo neznají. Školní jídelna je u nás v MŠ o poznávání nových chutí a tvorbě správných návyků ke stravování. Jak se říká sto lidí, sto chutí. Ale myslím si, že díky našemu pestrému jídelníčku si zde vybere každý.
Všem dětem přeji do dalšího měsíce dobrou chuť a plná bříška :)
Pokud máte jakýkoliv nápad, inspiraci, poznámku i připomínku, neváhejte mě oslovit e-mailem nebo osobně v kanceláři ŠJ v úřední dny. Budu ráda za vaše podněty.
S pozdravem
vedoucí školní jídelny
Mgr. Gabriela Mencová